Input:

Kde se propouští a kde nabírá?

23.3.2020, Zdroj: ČTK, Verlag Dashöfer

Současná situace způsobená nákazou novým koronavirovirem má na trhu práce nejhorší dopad na pracovníky v gastronomických službách, cestovním ruchu a kultuře. Naopak nové síly nabírají zejména e-shopy, logistické společnosti, přepravci či obchodní řetězce.

"Opatření bránící masivnímu šíření nákazy se mnohých profesí týkají existenčně. Dopady jsou viditelné zejména v sektoru gastronomických služeb, kde restauracím hrozí ztráty v desítkách miliard a mnohé z nich propustily většinu personálu, hlavně číšníky. Ale ani kuchaři a další zaměstnanci na tom nejsou lépe," uvedl Michal Novák z pracovního portálu Profesia. Některé restaurace se snaží situaci zvládnout prodejem s sebou, ale alespoň omezeně přesto funguje jen každý pátý podnik.

Ředitel personálně poradenské společnosti Hays CR Ladislav Kučera očekává, že situace se dotkne oborů souvisejících s cestovním ruchem, zvláště těch, které jsou zaměřené na zahraniční klientelu. Krátkodobě se podle něj může zhoršit i situace nekvalifikovaných profesí ve výrobě, bude-li se dále omezovat.

V nelehké situaci jsou i lidé, kteří pracovali v hotelech a ubytovacích zařízeních, službách spojených s turistickým ruchem nebo v kultuře, doplnil Novák. V návaznosti na téměř totální utlumení dálkové dopravy se ocitají v problémech i zaměstnanci společností zaměřených na dopravu osob, tedy leteckých, autobusových i železničních přepravců. Jen snížení počtu turistů z Itálie, Jižní Koreje a Číny o 50 procent ohrozí podle odhadů odborného magazínu Horeka až 8 000 pracovních míst.

Příjem vypadne podle

Nahrávám...
Nahrávám...