Input:

Ochrana zaměstnanců pracujících v chladu

19.2.2025, Zdroj: ČTKDoba čtení: 2 minuty

Lidé, kteří pracují v chladu a mrazu, by měli dostávat ochranné oblečení, obuv, rukavice i teplé nápoje.

Pravidelně by měli dělat přestávky na zahřátí. K dispozici by měli mít ohřívárnu. Vyplývá to z vládního nařízení o ochraně zdraví při práci. Podle něj představuje chlad zátěž při práci venku, pokud teplota klesne pod čtyři stupně Celsia. Na pracovišti uvnitř je to podle výdeje energie.

Při teplotě pod čtyři stupně by pracovníci venku i uvnitř měli dostat aspoň půl litru teplého nápoje za osmihodinovou směnu. Zaměstnavatel jim musí dát rukavice a teplé pracovní boty, které splňují požadavky a poskytnou potřebnou ochranu. Pokud lidé musí bez rukavic nakládat se studeným materiálem, který nemá ani deset stupňů Celsia, musí pak mít aspoň pětiminutovou přestávku na zahřátí. Ti, kteří pracují uvnitř, by měli dostat teplé pracovní oděvy už při teplotě pod deset stupňů.

Pokud jsou na teploměru méně než čtyři stupně, mají pracovníci podle serveru Bezpečnost práce nárok na desetiminutové přestávky v ohřívárně. V ní musí být minimálně 22 stupňů, zařízení pro zahřátí rukou, místa k sezení, stoly i věšáky na oblečení.

Když se teplota pohybuje mezi plus čtyřmi a minus

Nahrávám...
Nahrávám...